A programról

Ismerd meg képességeid és lépj túl határaidon!
Tapasztald meg, milyen egy elit katona kiválasztása!
Tartozz az ELITE 100-hoz!
Tudd meg, hogy miből faragtak!

Az Elite Challenge program egy Európában egyedülálló, katonai jellegű kiválasztó program, mely civilek és szolgálattevők számára egyaránt elérhető. A Magyar Honvédség Rohamlövész tanfolyamának és a U.S. Army Ranger School, valamint az US Army Special Warfare Center and School kiválasztójának első hetét öleli fel, annak minden fizikai és pszichikai követelménytámasztásával megegyező módon. A programra bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét és egészségügyileg, fizikailag terhelhető.

Aki harcol, veszíthet, aki nem harcol, már vesztett is.
Aki harcol, veszíthet, aki nem harcol, már vesztett is.

A program öt napja során a jelentkezők szinte megállás nélkül folyamatos terhelésnek vannak kitéve. A 120 órás képzés során a hallgatók nemcsak fizikai erőnlétükről tesznek tanúbizonyságot, de a brutális alvásmegvonás és az elméleti oktatások, tesztek (tereptan, tájékozódási ismeretek) során mentális erőnlétükről is képet adnak. A képzés során a hallgatók megtanulnak terepen tájékozódni, elsajátítják a térképolvasáshoz és a tájékozódáshoz szükséges eszközök használatát, valamint megismerik az alapfokú kötéltechnika alkalmazását és hegymászókötéllel végrehajtott ereszkedés gyakorlati végrehajtását is. A folyamatos fizikai megpróbáltatások és a mentális stressz (amelyek együttesen teljesen elszakítják a jelentkezőket a mindennapi komfortérzettől) során a résztvevők között olyan bajtársiassági kötelék alakul ki, mely egy életre szól, alapja a csapatszellem és a kölcsönös tisztelet.

„Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újrakezdeni.” Kossuth Lajos
„Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újrakezdeni.” Kossuth Lajos

A hallgatók az öt nap során jobban megismerik önmagukat, képességük határait, valamint – az instruktorok segítségével – ezen határoknak az átlépését. A jelentkezők megtanulnak csapatban dolgozni, gondolkodni. A programot a jelentkezők menet közben bármikor feladhatják, hiszen saját döntésük alapján vesznek részt és bármikor „kicsengethetnek”, kilépve a programból. A távozásnak gyakran orvosi (az egész esemény során végig orvosi felügyelet alatt állnak a jelentkezők) indokai vannak, és egyáltalán nem szégyen feladni, hiszen a lemorzsolódás átlagosan közel 70 %-os.

Nem hősökre van szükség, hanem Bajtársakra, akikre az életed is bízhatod.
Nem hősökre van szükség, hanem Bajtársakra, akikre az életed is bízhatod.

Az EC egy kőkemény küzdelem a résztvevőnek önmagával és az elemekkel, hogy megszerezze a kitüntető felvarrót és a jogot, hogy az Elite Challenge szűk táborához tartozzon. A program során nincs kivételezés. A program nem tesz különbséget nők és férfiak között, csakúgy, ahogy a valóságban is csak az elvégzendő feladat adott és az arra megfelelő ember számít.

„Egy igazi katona képes kitartóan és keményen harcolni egyetlen kis színes szalagért.” Napóleon
„Egy igazi katona képes kitartóan és keményen harcolni egyetlen kis színes szalagért.” Napóleon

Jelentkezési feltételek:

– betöltött 18. életév;
– háziorvosi, sportorvosi, vagy csapatorvosi igazolás, hogy fizikailag terhelhető vagy, valamint hogy nincs eltitkolt betegséged;
– rendelkezel kitöltött és visszaküldött jelentkezési lappal, elfogadtad és aláírtad a mellékelt jogi nyilatkozatban foglalt részvételi szabályzatot és befizetted a részvételi díjat;
– beleegyezel, hogy a képzésen felvételeket készíthet mind az Elite Challenge, mind pedig az általuk engedélyezett média;
– rendelkezel Elite Challenge ajándékjeggyel vagy belépőjeggyel a POKOLBA, amit a helyszínen kell majd bemutatnod.

Fizikai felmérő:

– 3200 m síkfutás max. 15:42 alatt;
– fekvőtámasz min. 54 ismétlés szám 2 percen belül (csak a szabályos végrehajtást fogadjuk el);
– felülés min. 68 ismétlés szám 2 percen belül (csak a szabályos végrehajtást fogadjuk el);
– 200 méter úszás 6 perc alatt, (gyakorlónadrágban és zubbonyban kerül végrehajtásra);
– húzódzkodás min. 6 ismétlés;
– 5 km-es kötelékfutás gyakorlóban, bakancsban, fegyver makettel max. 32 perc alatt, a trénerek által diktált tempóban.

A felvételi feladatok egymás után, a lehető legkevesebb holtidővel kerülnek felmérésre.
A futó számok kivételével maximum összesen két felmérési eredmény lehet 10%-al gyengébb, mint a bekerülési szint.
Ezek javítására az első nap még újra lehetőség nyílik és ismét felmérésre kerülnek.
A bekerülési szintek elérésének másodszori elmulasztása a programból történő automatikus kiesést eredményez.

Csak a fizikai felvételi sikeres teljesítése után folytathatod a programot!

56107848131547419604.jpg

Ami rád vár:

Megerőltető tereptan foglalkozások (az öt nap alatt közel 150 km felszereléssel).
Erős fizikai igénybevétel akadálypályákon, napi fizikai tréning.
Egyéni és csoportos feladatok.
Tereptan és tájékozódási elméleti és gyakorlati foglalkozások.
Csillagtúra – tájékozódási gyakorlat.
50 km-es teljes felszereléses menet, “a séta”.
Alvásmegvonás, ami nagyjából napi 2-3 óra pihenést jelent a pszichés stressz kezelésének tesztelése érdekében.
Mindössze napi 3500 kalória táplálékbevitel az energiastressz elviselésének tesztelése miatt.
Folyamatos fizikai és pszichikai terhelés, amiről a trénerek gondoskodnak.
Nem lesz egy szabad perced sem.
Ha feladod, akkor a Rohamlövész hagyományai szerint háromszor meg kell kongatnod a harangot a többiek előtt. Ezután távozhatsz.

„... Azért katona a katona, hogy tűrjön és elviseljen mindent, ha úgy kívánja a szükség.” M. Solohov
„... Azért katona a katona, hogy tűrjön és elviseljen mindent, ha úgy kívánja a szükség.” M. Solohov

Az Elite Challenge mintájául szolgáló Rohamlövész kiképzés első hetének feladatainak rövid ismertetése:

A kiképzés első blokkja egy tereptan feladatokba ágyazott fizikai és mentális szűrőként szolgál. A jelentkezők jelentős része ebben a fázisban esik ki, így ez a blokk vízválasztóként szolgál a kiesettek és maradottak között. A kiképezendők az első napon előzetes felmérésen esnek át az eddigi katonai szolgálatuk közben megszerzett tereptan ismeretekből, melyek értékelése után, amennyiben arra szükség van a tanfolyam sikeres végrehajtása érdekében, nagy intenzitású emlékeztető foglalkozásokon vesznek részt.

25337453641547421359.jpg

"A kiképezendőknek az első hét végére képesnek kell lenniük önállóan éjjel és nappal, bármely időjárási viszonyok között tíz méteres pontossággal megtalálni a számukra kijelölt tereppontokat, valamint a térképről levett tereptárgyak és objektumok koordinátáit 50 méteres pontossággal megadni. Ezt a teljesítményt fizikailag és mentálisan terhelt állapotban is hozniuk kell, hiszen a foglalkozások folyamatosak és folyamatosan növekvő teljesítmény-leadást követelnek. Feladataikat eleinte kis csoportokban, majd párban, s végül teljesen egyedül oldják meg. A blokk végét jelentő teszt idejére a kiképezendők nemegyszer 120-150 kilométert tudhatnak a lábaikban, melyhez társul a mentális és fizikai fáradtság, melyet a tanfolyam követelményeként bírniuk kell."

Eseménynaptár

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Instruktorok

30647322361683921227.jpg
Koltai Arnold alezredes, a Magyar Honvédség legendás Rohamlövész tanfolyamának atyja, volt különleges műveleti főtiszt. Karrierjét a Baranya Felderítő Zászlóalj, 4. mélységi (ejtőernyős) felderítő csoportparancsnokaként kezdte, majd hamar a zászlóalj 2. mf. századparancsnoka lett. Szolgált a Szárazföldi Parancsnokság számos törzsbeosztásában, és a MH Különleges Műveleti Erői létrehozását tervező szűk csoport kiképzési szakértője volt. Koltai Arnold számos külföldi és hazai katonai iskolát és kiképzést végzett el sikeresen, többek között a brutális U.S. Army Ranger, és US Army Special Forces iskolákat, a US Army Combined Maneuver Officer Advance Course-t (USA Összhaderőnemi Parancsnoki Haladó Tanfolyamot), valamint a US Army Command and General Staff College-t (USA Szárazföldi Erők Törzstiszti Akadémiáját). Alapítója a Magyar Honvédség Skorpió és Rohamlövész tanfolyamainak, emellett vezetője volt a Magyar Honvédség első és egyetlen Nemzetközi Különleges Műveleti Iskolájának (MH NKMA).
 

Rólunk mondták

70571441531547209722.jpg
 

Sajtómegjelenések

https://hirado.hu/2016/05/01/ot https://honvedelem.hu/hirek/elsodleges-celunk-a-hadero-es-a-kulonleges-erok-nepszerusitese.html https://kapos.hu/videok/kapospont_hirmusor/2022-07-27/hirado_2022_julius_26_kedd.html https://hirado.hu/sport/cikk/2022/04/26/120-ora-pokol-elit-katonai-kikepzesre-keszul-a-tizennyolcszoros-ironman https://www.triatlonedzo.hu/blog-naplo/207-elite-challenge-2021-120-ora-a-pokolban-extrem-kaland-es-eletre-szolo-elmeny-elso-resz https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2022/05/egy-civil-no-is-birja-a-kemeny-kikepzest-orfun https://honvedelem.hu/hirek/elite-challenge-cadet-edition-elso-alkalommal.html https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2021/08/embert-probalo-kihivason-bizonyithattak-maguknak-a-resztvevok https://www.bama.hu/helyi-eletstilus/2020/09/ket-no-is-teljesitette-a-pokol-120-orajat https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2020/08/csak-a-legkitartobbak-teljesitik-a-kihivast https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2020/08/a-batraknak-kezdodik-a-pokol-szaz-oraja